Védjük a gyermekeinket! - De valóban védjük a gyermekeinket?

 

Az elmúlt hetekben komoly indulatokat váltott ki a július 15-én módosított úgynevezett pedofiltörvény, amelynek elsődleges célja a gyermekek védelme. A probléma csak az, hogy a gyermekeink védelme eddig sem valósult meg, holott meg lettek volna rá a jogi eszközök, a megfelelő szakemberek és a lehetőségek.

A kérdést nem a sok vitát kiváltott melegpropaganda-ellenesség szemszögéből tartom fontosnak, hanem abból, hogy az elmúlt esztendőkben, sőt, évtizedekben is már létre lehetett volna hozni egy olyan társadalmat és környezetet Magyarországon, ahol a gyermekeket megvédjük a veszélyes tartalmaktól és személyektől. Hogy ezt kik és miért nem tették meg? Nos, ezen lehetne heteken át vitatkozni, de talán a legjobb válasz, hogy a döntéshozók mulasztották el a kötelességüket.

Vajon, az kinek a felelőssége, hogy a mai napig olyan tartalmak láthatók a televíziókban és az interneten, amelyeket nem lenne szabad látniuk a kisebbeknek és a nagyobbaknak, a kiskorúaknak és a tinédzsereknek? A televízióadókból ömlik a szenny, elegendő akár csak a hírműsorokat megtekinteni. S nem, nincs kint a 18-as karika. A 30 vagy éppen 60 perces tartalmak 99 százalékában olyan hírek szerepelnek, amelyek címeiben a kicsik a "megölték", a "megverték", a "háború", a "bűncselekmény", a "baleset" és más szavak olvashatók és ezek a tartalmak nem zavarják a Tisztelt Döntéshozókat és nem érzékenyek erre! Tehát, ebből kiindulva, ez teljesen jó dolog, hogy ilyen anyagokat látnak a gyermekeink és bizonyára nem befolyásolja negatívan a fejlődésüket. A különböző televízióadókon látható híradókra jobban illene a bűnügyi és baleseti krónika elnevezés. S a szerkesztők nem szégyellnek az utolsó 2 percre berakni olyan anyagokat, hogy "Cukiság született az xy állatkertben", mint ha ezzel feledtetni tudnák a megelőző 28 vagy 58 perc undorító tartalmait.

S akkor természetesen még ott vannak a különböző filmek, amelyeket között elvétve találkozhatunk olyannal, amelyben nincs erőszakos jelenet. A káromkodás mindennapos, a kisebb otrombaságok szintén. Azok már el sem érik az ingerküszöböt. Amelyik filmben nem folyik 2000 liter vér 5 perc alatt, az már szinte nem is "érdekes". Teljesen háttérbe szorultak a vígjátékok, a romantikus filmek. Ezek a dolgok bizonyára nem fontosak. Sem a humor, sem a romantika vagy az érzelmek. Pedig lenne lehetőség fellépni a jelenség ellen, van például egy úgynevezett médiatanács, amely mindent csinál, csak azt nem, ami a dolga lenne. Amennyiben ugyanis elvégezné a feladatát, akkor nem itt tartanánk. Feltéve, ha valóban a létrehozásakor megállapított feladat elvégzése lenne a fontos: a gyermekeink védelme.

Az interneten rengeteg a káros tartalom és azok ellen valóban fel kell lépni, de eközben a televízióadókról szeretnek megfeledkezni a döntéshozók. Azok undorító műsora elfogadottá vált. Általában az az érv hangzik el, hogy a szülő figyeljen oda, hogy mit néz a gyereke vagy kapcsoljon át más csatornára. Azonban ez koránt sem elegendő. Igenis kellene a megfelelő a szabályozás, az erőszak száműzése a képernyőről. A szülők segítése, a gyermekvédelmi szakemberek megkérdezése, megfelelő szabályozása és kidolgozása és betartása. S nem csak a névleges gyermekvédelem hangoztatása. Mert a gyermekekre valóban káros jelenségek ellen igenis lehetne és kellene harcolni. S ez után lehetne "gender" és egyéb kérdésekkel foglalkozni. Ugyanis a probléma az, hogy mire egy gyermek egyáltalán eljut a tinédzser koráig és az ilyen kérdésekig, már annyi szenny árasztotta el az agyát az éveken át tartó tévénézés során, hogy eleve sérült - mindenféle szempontból, úgy a fejlődése tekintetében, mind mentálisan. S van még egy nagyon fontos dolog: jó lenne, ha az egyes kérdésekről az érintettek vitatkoznának és ismertetnék az álláspontjukat, majd döntenének: a szülők, a gyermekvédelmi szakemberek és leginkább: a gyerekek. Nem pedig a semmihez sem értő politikusok! Akiknek jobb lenne csendben maradniuk. Ha már az emberek érdekeit nem képviselik és az egyes témákat csak a választópolgárok egymás ellen fordítására, a nép hergelésére és a saját játszmáikra használják fel. Az egész ügyben egyébként csupán egy csoportot hagytak figyelmen kívül, akikről állítólag az egész dolog szól: a gyerekeket.



Megjegyzések

  1. Csak eljutunk végre a sötét középkorba, nem? A gyermek kíváncsi és kérdez. Nem gondolom, hogy az a gyermekvédelem, ha eltitkolunk előle információt. Szerintem mindenről valós tudással kell rendelkeznie, ami érdekli, természetesen a maga szintjén. Tényleg egy mondvacsinált probléma köré kell szervezni gyermekeink védelmét? Akkor, amikor a gyermekvédelem rendszerét pedig a gyakorlatban megszüntették? Megszüntették a gyermekjóléti szolgálatokat, mondván, hogy "megerősítik" őket, de valójában arról szól az egész, hogy a gyermekek érdekei és védelme senkit sem érdekel a velük dolgozó szakembereken kívül. Csak az adminisztráció legyen rendben, más nem számít. Tényleg ezzel kell foglalkozni akkor, amikor semmilyen eszköz nincs a kezünkben, amikor a gyermeknek valós védelemre van szüksége? Ami pedig a médiát illeti, javasolnám, hogy szociopata igények kielégítése helyett valódi értékeket közvetítsen. Az egész szabályozásra nem lenne szükség akkor, ha a társadalom képes lenne normálisan, egészségesen működni. Hosszan lehetne erről írni és tudnék is. Csak reménykedni tudok abban, hogy akik csendben vannak, mert nem folynak bele hiábavaló szélmalomharcba legalább gondolkodni nem felejtettek el....

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések