Hygge magyar módra

A hygge szó az elmúlt években vált világszerte ismertté és lett felkapott. A hygge kifejezés egyszerre takarja a kiegyensúlyozottságot, a boldogságot, az otthont, a jólétet és azt az állapotot, amikor például kint igazi őszi vagy téli idő van és az otthon lakói takarókba burkolózva vagy összebújva csokoládét esznek, forró csokit isznak és körülöttük gyertyák égnek, finomakat esznek és isznak. De ugyanúgy takarhatja azt is, amikor valaki belebújik egy forró vízzel teli kádba, pezsgőt iszik, elmerül a vízben, élvezi azt vagy elnyúlik egy fotelben és olvas. A hygge bárhol és bármikor megejthető, hazánkban éppúgy, mint Dániában. S többek között ez benne a nagyszerű. A másik pedig az egyszerűsége, hogy csupán néhány dologgal is elérhető, megvalósítható. Az érzések, az emlékek pedig felejthetetlenek maradnak.

A szomszéd flexelését hallgatni vasárnap délelőtt 9 órakor az például nagyon antihygge.


A hygge nálunk mondhatni hyggenia. A kisebbik kutya a mosógép kipakolása után véletlenül bent maradt a fürdőszobában. Eszébe nem jutott ugatni vagy ajtót kaparni. Még a jutifalat szó elhangzása sem váltott ki belőle egy vakkantást. Ez simán hygge.

A frissen mosott és szárított ruhák pakolása, érezni a belőlük kisugárzó hőt - simán hygge.


Kipattanni a forró vízzel teli kádból 10 perccel 20 óra előtt, mert tudod, hogy a kicsi lányod hazaér, mert utána kijárási korlátozás van és valamit itt felejtett - na az ultrahygge.


Látni az arcát, amikor hazaért a sikeres autóvásárlásból, vele együtt örülni, majd közölni vele, hogy van egy ajándékunk, amely egy unikornisszerű díszdoboz csokoládéval - az is hygge.


A fiúnk arcát látni, amikor tavaly ősszel betoppant este és közölte, hogy: "Anya, van egy diplomás fiad", nos, igen, az egy nagyon büszke hygge érzés volt.


A két kutya viselkedése, miután megkapták az idei karácsonyi ajándékuknak szánt kék színű nyakkendős nyakörvüket - az hiperhygge.

S ez az érzés, mikor még fokozható azzal, hogy a nagyobbik kutya fejéről lecsúszik a nyakkendős nyakörv és ő próbálja a fejét belebújtatni, nos, igen, az szintén nem semmi hygge.

A macskát kipakolni az esti vadászat előtt a televízió mögött kialakított helyéről (fűtőtest, függöny stb.) és eközben lóg, mint egy 50 centiméteres szőrcsomag, az is nagyon hygge.

A kutyák elégedett horkolását hallgatni, miután megvacsorázták és a hátukon alszanak - igaz, a horkolásuktól nem kicsit berezonál az ablak - az kapásból hygge.

S a mindennapi hygge, amikor a Kedves hazaér a munkából, közösen iszunk egy kávét, megfoghatom a kezét és megölelhetem, s érezhetem a teste melegét, a kis szíve dobogását. Nos, az az egyszerűen felülmúlhatatlan hygge.

 

Fotók forrása: Pinterest


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések