Kimondott, de mégis kimondatlan elvárások

A Girls Girls Girls Magazine egyszerűségében zseniális kisfilmet készített arról, hogy milyen elvárásokat támaszt a mai világ a nőkkel szemben. A videóban Camille Rainville írása hallható Cynthia Nixon színésznő tolmácsolásában, akit a Szex és New York című sorozatban Mirandát alakította. A felvétel szövege magyarul a Femina Elvárások a nőkkel szemben című cikkében olvasható el. Az elvárásokat családtagok, ismerősök és ismeretlenek, munkatársak és idegenek, idősek és fiatalok, férfiak és nők fogalmazzák meg, s azon túl, hogy önmagukban is néha felháborítóak, gyakran egymással is szöges ellentétben állnak. Napjainkban divat lett beleszólni számos dologba: hogyan éljen valaki, hogyan öltözzön, milyen lehet vagy nem lehet a frizurája, csak senki sem veszi észre magát eközben és azzal sem törődik, hogy voltaképpen köze nincs ezekhez a dolgokhoz. Mégis jogot formál arra, hogy megtegye, ítélkezzen, befolyásoljon, szapuljon. S az álszentség netovábbja: hogy ha természetesen vele teszik ugyanezt, akkor mélységesen felháborodik. A legnagyobb probléma a verbális vagy lelki bántalmazáson túl az, hogy nem lehet tudni, hogy az adott nő vagy akár férfi is, kiheveri-e valaha az okozott sebeket, amelyeket természetesen senki sem annak szán, mindenkit pusztán a jobbító szándék vezérelt.

Kevéssé ismert, hogy elkészült egy hasonló kisfilm is a férfiakkal szemben támasztott - szintén gyakran irreális és egymással szemben álló elvárásokról. Ez a két videó ihlette meg ezt a bejegyzést.

"Azt mondták, hogy légy úriember. Öltözz fel rendesen. Ne legyél ennyire laza. Legyél sokkal elegánsabb, visszafogottabb. Viselkedj! Ne vigyorogj, mint egy 5 éves. Légy komoly. Légy csábító. Hass a nőkre. Csavard el a fejüket. Ne foglalkozz a szívükkel. Majd jön egyszer egy olyan, aki ideális feleség lesz, ráérsz vele lelkizni. De ne lelkizz a nőkkel. Ne mutass ki érzelmeket, mert azzal gyengének tűnsz és kihasználnak, megbántanak. Ha férfi vagy, ne pityeregj, ne érzelgősködj. Hagyd a sírást, az érzelmeket a nőkre. A nőknek a kemény pasik tetszenek, ne törődj a lelkükkel."

 

"Azt mondták, hogy légy úriember. Ne légy kövér! Ne légy pálcikaember. Egyél többet, változatosabbat. Túl sokat eszel, mindig csak eszel. Sportolj többet. Sportolsz, de ez nudli. Nudli vagy. Figyelj oda magadra. Légy ápolt. Miért van szakállad? Ne legyél szőrgombóc. Borotválkozz! Miért van babaképed? Kisgyerek vagy férfi? Legyél keményebb. Harcolj. Ne legyél pipogya. Legyél talpraesett. Tudjál már barkácsolni. Miért nem értesz hozzá? Mi az, hogy nem megy? Mindent feladsz? Harcolj a végsőkig. Nem csajoztál eleget. Miért futottál utána annyit? Miért mész olyan szekér után, amelyik nem vesz fel?"

"Csajozz! Mi az, hogy téged csak egy lány érdekel? Egy férfi azért születik, hogy hódítson, nem tartogatja magát egy nőnek. Mi vagy te, meleg? Egyáltalán érdekelnek téged a nők? Akkor meg, lássam, hogy csábítod őket. Ne legyél már hímringyó, hogy egyszerre 15 lánynak csapod a szelet. Így nem is csoda, hogy egyik lány sem vesz komolyan. S látszik is rajtad, hogy túl komoly vagy, hogy mindig szerelmes akarsz lenni. Legyél már lazább. Mosolyogj. Legyél már magabiztosabb, beszélj már hangosabban, alig értem a szavaidat. Minek ordibálsz? Fejezd ki magad, állj ki magadért. Miért vagy szinte agresszív? Ne sírj, viseld el a fájdalmat. Egy férfit ez erőssé tesz. Ne panaszkodj. Miért nem mondasz semmit? Beszélj már az Isten szerelmére, mi bajod van? Miért vannak ilyen barátaid? Túl normálisak. Túl komolyak. Miért nincsenek barátaid? Öltözzél már normálisan. Ez neked normális? Légy udvarias, tisztelettudó, kedves. Miért hajbókolsz mindenkinek? Legyél már önmagad. Hogyhogy milyen az önmagad? Hát még mindig nem tudod, hogy milyen az? Hát nem mondtam el eleget?"

A tanulság? Legyél úrinő? Legyél úriember? Nem, egyik sem legyél, legyél csak Ember és ne foglalkozz azokkal, akik megmondanák, hogy hogyan kellene élned a Saját Életedet és mit kellene Neked Érezned.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések