Segítség, avagy hiánycikk lett a jó tett?

Vajon napjainkban mennyi mindenhez kell értenie egy nőnek és mennyi mindennek kell jellemeznie? Legyen boldog, kiegyensúlyozott, önbizalommal teli személy? Legyen szerető társ, barátnő, feleség? Amennyiben úgy alakul, legyen emellett jó anya is? Legyen jó munkaerő, végezze el kiválóan a feladatait? S ezzel párhuzamosan értsen is mindenhez? Vagy a legjobb, ha mindez egyben? Nos, úgy tűnik, hogy az utóbbi az ideális a mai társadalomban, hiszen a nagy emancipáció korában gyakran megkapják a nők a férfiaktól, hogy: "Ti akartátok a fene nagy egyenjogúságot, akkor dolgozzatok 12 órában, mellette legyetek nők és anyák, csinosak és főzzetek jól, sőt, ha kell szereljetek autót vagy betonozzatok is." Nyilvánvaló, hogy a férfiak egy része nem így gondolkodik, de sajnos az említett véleményre is bőven akad példa.

Ugyanakkor csak egy gondolat: az is érdekes lenne, ha egyszer megfordítanánk az egyenjogúság gondolatát és például a férfiaknak kellene gyesre menniük vagy olyan dolgokat is elvégezniük, amiket egyáltalán nem szeretnének. Biztos, hogy nekik sem tetszene.

 


Történet egy magyar településről a mindennapokból. Hősnőnk elvitte a gépkocsiját egy közeli benzinkútra, hogy beállítsa a keréknyomást. Bár értett a dologhoz, örült volna, ha van mellett valaki férfiegyed, aki segít. De ilyen személy nem akadt éppen, így nem tehetett mást, úgy döntött, megbirkózik a feladattal, elvégre talpraesett és kényszerhelyzetben is volt. Egy dologgal nem számolt: a benzinkút guminyomás-fújó berendezésének szelepe hibás volt. Ez egy ideje már nem működött megfelelően, de ő ezt nem tudta. Nekiállt a feladatnak és egyenként felfújta a kerekeket, amely közel sem volt egyszerű. A kerekek ugyanis inkább leeresztettek, mint sem felfúvódtak volna, így az egyes kísérletek után inkább tűntek defektesnek, mint jónak, de végül az elszántságának és a kitartásának hála, így is sikerült három kereket a kívánt mértékben felfújnia. Nos, eközben - bár jártak arra sokan és a többségük férfiak - senkinek sem jutott eszébe, hogy megkérdezze tőle: segíthet-e valamiben. Végül is, egy nő hadd kínlódjon, emancipált világban élünk, különben is autótulajdonos, oldja meg.

Mire a negyedik kerék sorra került, csoda történt, ugyanis éppen ott tankolt egy fiatalember, akit megkért arra, hogy segítsen és ő igyekezett tanácsokat adni. A fiatal nő mindenekelőtt megköszönte a segítséget és közölte, hogy ismeri a folyamatot, majd rámutatott, hogy a probléma az, hogy az eljárás valamilyen okból nem működik a gyakorlatban. Végül - nagy nehézségek árán - sikerült a negyedik gumit is felfújni.



S, hogy mik a tanulságok? Mindenekelőtt, tisztában vagyok azzal, hogy komoly baj van a világban, de talán pont ezért is nagyon sok múlik rajtunk, embereken, az emberségünkön. Amennyiben valaki lát egy másik embert - nőt vagy akár férfit is - kínlódni az út mentén vagy egy benzinkúton, akkor meg kellene állni segíteni neki vagy legalább megkérdezni, hogy: "segíthetek-e?". Jó lenne, ha egy férfi vagy egy nő segítségre szorul - és mindegy, hogy ezt egy férfi vagy nő látja -, akkor magától értetődő lenne a segítségnyújtás. A társadalom tagjaiba valamiért beleivódott az, hogy ugyan látnak egy helyzetet, de úgy vannak vele, hogy majd az utánam jövő megáll segíteni. Sajnos, ez nem divat. Ugyanakkor az is fontos, hogy merjünk segítséget kérni.

Természetesen az sem ártana, ha a benzinkúton működő berendezések lennének és nem úgy gondolnák az üzemeltetők, hogy: "Nem baj, ha hibás, aki akarja majd megoldja a használatukat".

Végül, a történetnek van még egy oldala is. Illusztrációt kerestem a bejegyzéshez és nem nagyon akartam hinni a szememnek, amikor megláttam a szóba jöhető felvételeket. Az "út mentén bajba jutott nő" vagy "a segítséget váró női vezető" kifejezésre ugyanis számos olyan képet adott ki kereső, amelyeken lenge öltözetű hölgyek tűntek fel, akik inkább néztek ki prostituáltaknak, mint bajba jutott női autósoknak. Azt gondolom, erre semmi szükség nincs, főleg, hogy a képkereső algoritmusokat emberek programozzák. A segítségkérés pedig nem egyenlő a prostitúcióval és nem is kellene ezt sugallni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések