Maszkba zárt nőiesség

A nők időről időre megújulnak. Ez a nőiesség része és hangsúlyosabban is van jelen, mint a férfiaknál. A frizuraváltás, a műköröm építtetése, az új ruhák és új stílus alkalmazása gyakorlatilag mind hozzátartozik egy nő kelléktárához. Ez, a nőiesség megélése különösen az elmúlt egy esztendőben még inkább hangsúlyosabbá vált.

A koronavírus-járvány ezt a területet is átírta. Bár lehet erre legyinteni, de azt gondolom, hogy a tetszés - önmagunknak, a párunknak, a környezetünknek, az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, szépnek és ápoltnak érezzük magunkat, nagyon is fontos - pont a bezártság és a korlátozások hónapjaiban. A smink némi túlzással szinte feleslegessé vált, hiszen a folyamatos maszkhordás miatt legfeljebb az ember szeme látszik ki. Természetesen azért a minimális smink így is megmaradt, hiszen például a szemek hangsúlyozása továbbra is fontos, de előtérbe kerültek a frizurák és a ruhák, hiszen azok látszanak a maszkon túl is. Fontos az is, hogy az ember még jobban vegye észre, hogy a párja kicsinosítja magát, ilyenkor szerintem hatványozottan számítanak a bókok, az elismerések, a nőiességre való felfigyelés és a nők erőfeszítéseinek a díjazása. Már csak azért is, mert nem szabad elfelejteni, hogy a maszk mögött egy érző ember van, akinek hatványozottabban jól esik a kedvesség, a megértés, a szeretet.


Talán túlzás nélkül állítható, hogy az emberi kreativitás határtalansága most is megmutatkozott, hiszen gyakorlatilag maszkdivat teremtődött. Sokan úgy gondolták, hogy ha már maszkot kell hordanunk és ez a kellék a ruhatárunk részévé vált, akkor az sem mindegy, hogy milyen. Különböző mintájú, anyagú, színű és dizájnú maszkok jelentek meg. Miként megszokottá váltak a ruhaszárító köteleken és más helyeken száradó maszkok. Ráadásul az sem volt mindegy, hogy ha valaki el tud menni egy rendezvényre, akkor ne csupán maszk legyen rajta, hanem megfelelő stílusú is, amely illik a ruhatárához. Ilyenkor is utat tör magának a stílus és az igényesség. Szerintem néhány hónappal ezelőtt ezt sem gondolta volna senki. S azt sem, hogy ha vannak, akik a maszkokat is képesek a kelléktáruk részévé tenni és ezt a helyzetet a maguk javára fordítani, akkor azok pont a nők. Akiket már csak ezért is csodálni lehet, hogy még ezt a lehetetlen és embert próbáló helyzetből is erőt tudnak meríteni és adni - maguknak és másoknak. S akikről példát vehetünk.

Miközben sok nőnél a stílusosság megmaradt, a másik részük láthatóan gyakran a szokásosnál is jobban elengedi magát. Nem csupán kényelmes ruhadarabokat hordanak, de néha hajlamosak kifejezetten slamposak lenni. Természetesen a kényelmesség teljesen érthető, hiszen a jelenlegi helyzet egyrészt rendkívül megterhelő és kinek ne esne jól egy kis lazulás, de azt gondolom, akkor sem kellene egy bizonyos szint alá menni. S ez ugyanúgy vonatkozik a férfiakra is.

Kiemelten fontos, hogy a nők ilyenkor is merjenek önmaguk lenni, kísérletezni, új ruhákat, színeket, stílusokat kipróbálni. Egyrészt - és ez a legfontosabb - önmaguk miatt, hogy jól, jobban érezzék magukat a bőrükben, másrészt azért is, mert higgyék el, hogy ilyenkor is van, aki figyel és felfigyel rájuk. Ez a mostani járvány szörnyű, de nem tette az embereket vakokká. Nagyon is látják és tudják díjazni a szépet, a vonzót. S ez még akkor is igaz, ha ezt nem feltétlenül mutatják ki, vagy nem azonnal.


Ráadásul azt is érdekes megfigyelni, hogy a nők is a megszokottnál jobban figyelnek egymásra. A Kedves például szereti a pin-up stílust. Próbálta úgy összeválogatni a ruhatára egy részét, olyan felsőket, szoknyákat, öveket és cipőket vettünk, s úgy is állította be a haját. Nem volt egyszerű. Amikor bement így öltözve a munkahelyére, akkor először csak megnézték a kolléganői. Néhány nap múlva viszont közölte, hogy egyre több munkatársnője öltözött hasonlóan és viselt pin-upos frizurát. Nem csupán arról volt szó, hogy lemásolták, hanem új lendületet kapott a nőiességük. Inspirálták egymást. S azt gondolom, hogy ez a mostani helyzetben rendkívül fontos. Igenis érezzék a Nők, hogy fontosak, szépek, csinosak. Már csak azért is, mert a járvány előbb vagy utóbb lecseng, de ők itt maradnak nekünk és fontos, hogy bízzanak önmagukban, legyen önbizalmuk és tudják azt is, hogy nekünk ők minden körülmények között szépek, vonzók és felnézünk rájuk. S bár a nőiesség és a szépség a maszk mögül is átsüt, de az igazi az, amikor az egyébként az életünket megmentő kellék lekerül és újra teljes egészében láthatjuk és csodálhatjuk a Kedvesünk arcát.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések