Előbújt a tavasz hírnöke

Mielőtt odakint igyekezett eddigi elmaradt adósságát bepótolni az időjárás és a tél, értsük ez alatt, még nem kezdtek el dühöngenek a mínuszok, a kis kertünkben előbújt a tavasz hírnöke, a hóvirág (Galanthus). Bár csak két apró hóvirág jelent meg, mégis melegség járta át a fagytól vacogó testünket és a szívünket-lelkünket, hiszen a virág megjelenése azt jelezte, hogy közeleg a tavasz és néhány héten belül ismét rügyező, virágzó, illatos növényekkel lesz tele a kert.

A Wikipédia alapján a hóvirág az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. Huszonegy fajuk él, melyek a Pireneusoktól, Közép- és Dél-Európán át, a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig találhatók meg. Közülük a legkülönlegesebb faj Görögországban él és októberben virágzik. Magyarországon négy fajjal találkozhatunk: a kertekben ültetett pompás (Galanthus elwesii), redőslevelű (Galanthus plicatus), és levantei hóvirággal (Galanthus fosteri), valamint az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis), mely utóbbit egyszerűen hóvirágnak is neveznek.


Az Édenkert idézett számos érdekességet a hóvirágról. Az egyik, hogy háromezer évvel ezelőtt Homérosz eposzában az Odüsszeiában, Hermész  varázsfüvet adott Odüsszeusznak, és ez hatástalanította a mérget, melyet Kirké istennő a hős borába kevert. A gyógynövény, amely immunissá tette Odüsszeuszt a méreg okozta amnéziával szemben nem volt más, mint a hóvirág (Galanthus nivalis).  A görög mitológiában Hermésznek, a rómaiban Merkúrnak nevezték az olümposzi istenek hírnökét, aki álmot hoz a halandók szemére. Homérosz talán sugallni akarta az utókor számára, hogy Hermész gyógynövényének kivonata jótékony hatással bír, álomba ringat.

 

A hóvirág, mint a neve is mutatja, gyakran áttör a hórétegen, nem várja meg annak elolvadását. Pont ezért hat úgy az emberre, amikor meglátja az első hóvirágot előbújni, mert jelzi a tél közelgő végét és a tavasz első napjait. Akaratlanul is előtörnek az emberben a régi tavaszi emlékek, illatok, élmények és mielőbb várja a tavasz eljövetelét, miközben még nagyon is élvezi a tél utolsó pillanatait. Élmény hallgatni az első madarak első felbukannásait és csicsergéseit, meglátni az első méheket és az első beporzásokat. S örülni az első lenge szellőknek, tavaszi fuvallatoknak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések