Mindent elborító szeméttenger

A környezetszennyezésekkel kapcsolatban a leggyakrabban az óceánok és a vizek szennyezettsége merül fel és kisebb teret kap az egyes települések tisztasága, pedig az legalább olyan fontos és minden helyi szinten kezdődik.

Az elmúlt években a városunkban rendkívüli módon megnőtt az eldobott műanyag palackok, sörös és más alkoholos üvegek, zacskók, papír csomagolóanyagok, csikkek, flakonok, pizzás és más dobozok, s egyéb hulladékok mennyisége. A járdákon, de még inkább az árokpartokon gyakran hegyekben áll a szemét, amelynek eltakarításáról ugyan a helyi lakosok és az önkormányzat is igyekszik mindent elkövetni, de úgy tűnik, mint ha szélmalomharcot vívnának. Gyakorlatilag állandó tevékenységgé vált, hogy az ember a háza előtti szakaszt folyamatosan  átvizsgálja eldobott hulladékok után, amelyeket gyakran az elhaladó autókból dobnak ki a városon áthaladó közlekedők. Minden bizonnyal ők is örülnének, ha az ő házaik elé szórná le valaki a hulladékát.


A mozgó szemetelés sajnos egyre gyakoribb jelenség. Az autósok és utasaik betérnek egy-egy gyorsétteremhez, majd miután vezetés közben elfogyasztják a megrendelt ételek és italok egy részét, a maradékot nem hazaviszik, hanem egyszerűn kihajítják a gépkocsijuk ablakán. Gyors és praktikus megoldás, nem kell vesződni a maradékokkal, különben is felmelegítve nem sok étel jön. S így legalább a szemét sem marad az autóban.


A mostani járványhelyzet csak súlyosbít a dolgon, hiszen gyakori, hogy az ember eldobott zsebkendőket és maszkokat talál az árokparton. S ugyanígy elterjedt az építési törmelékek lerakása is, illetve, amikor megállnak egy autóval egy gyérebb forgalmú útszakaszon és csak kidobják a szemeteszsákokat. Sokan úgy gondolják, hogy egy járványhelyzetben mindezt megtehetik, mert úgy sem veszi észre senki és nem szól érte. De ez nem így van. Vannak, akiknek fontos a környezetük tisztasága. Még akkor is, ha ezért naponta szélmalomharcot kell vívniuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések