A Né-ség jelensége

Néhány nappal ezelőtt érdekes és elgondolkodtató cikket közölt a SPIEGEL , amely egy régóta jelen lévő problémára mutatott rá. A cikk alapján Özlem Türeci felelős egy lehetséges koronavírus-vakcina fejlesztéséért. A Google keresője azonban a vezető kutatónőből egyszerű feleséget kreált. Vagyis, nem ő és a teljesítménye volt a lényeg, hanem, hogy kinek a felesége. A jelenségre némi magyarázatot adhat, hogy Özlem Türeci párja Ugur Sahin, s ők ketten állnak a Biontech nevű mainzi vállalkozás mögött, amely a Pfizer gyógyszeripari konszernnel közösen fejleszt egy vakcinát a koronavírus ellen. A házaspár november 9-én, hétfőn számolt be az első sikerekről, az első eredmények azt mutatták, hogy az általuk készített vakcina 90 százalékos védelmet kínál a koronavírussal (COVID-19) szemben. A sajtóban a feleség vitathatatlan érdemei ellenére Ugur Sahin jelent meg elsősorban. A Frankfurter Allgemeine Zeitung például a vakcina-feltaláló férfiről írt, az n-tv televízióadó rendkívül lelkes volt az alázatos látnok iránt, a Bild pedig úgy gondolta, hogy megtalálta a német vakcinacsoda atyját. Aki azonban a csoda anyja iránt érdeklődött, kénytelen volt átkutatni a szövegeket vagy a szakember nevet megadni a Google keresőjében. Ott azonban hasonlók voltak az eredmények. Türecit egyszerűen úgy tüntették fel, mint "Ugur Sahin feleségét", mint ha ez lett volna minden, amit az életében elért, holott ennél picit többet tett le az asztalra, miközben nyilván el kell ismerni azt is, ha valaki kiváló feleség. A férfi titulusa ezzel szemben nem az volt, hogy "Özlem Türeci férje", hanem a "BioNTech vezérigazgatója".



 

A jelenség egyrészt világszerte gyakran megfigyelhető, ez már önmagában is felháborító, mint ha egy nő - és legyen szó egy elismert kutatóról vagy egy egyszerű feleségről és háziasszonyról - valami sokadrendű emberi lény lenne, másrészt akkor különösen sértő, ha nagyon is nagy mértékben hozzájárul egy fejlesztéshez vagy tudományos sikerhez. Türeci esetében az utóbbiról van szó, hiszen egy elismert rákkutató, aki 20 éves tapasztalattal rendelkezik. A nő egy török orvos lánya és a BioNTech klinikai fejlesztésekért felelős részlegét vezeti. Emellett a CIMT nevű legnagyobb európai rákimmunterápiás szervezet elnöke.

Azt a sajtóban is kiemelték, hogy Ugur Sahin is török bevándorlók gyermeke és közel 15 éve dolgozik a Mainzi Egyetemen, ráadásul a világ egyik legelismertebb rákkutatója. Csak az "felejtődött el", hogy ugyanez a feleségéről is elmondható és ők ketten értek el komoly áttörést. Az már csak apró szépséghiba, hogy Sahinról aligha tételezhető fel, hogy ő maga kérte a sajtótól a saját szerepének a felerősítését és a felesége degradálását. Egyébként a szakember és a felesége is kellő intelligenciával és humoral reagált a dologra, a Google pedig igyekezett kijavítani a keresőjénél használt algoritmus hibáját. A baj csak az, hogy ez a "hiba" egyáltalán nem egyedi, sőt, mondhatni mindennapos. Jó lenne, ha ez idővel megváltozna.

Megjegyzések

  1. Igen, így működik most a világ, de meg kell tanulnunk mindannyiunknak gondolkodni, pontosabban tudatosan kezelni amit látunk, olvasunk. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ez a fajta kommunikáció jó. A téma érzékeny, de remélem, hogy elvárhatjuk a médiumoktól, hogy mindent és mindenkit a valóságnak megfelelően mutatnak be.

    VálaszTörlés
  2. Én azt remélem, hogy egyre inkább előtérbe fog kerülni a pontos, hiteles tájékoztatás és az emberek rá fognak jönni arra, hogy fontosabb egy jó forrásból tájékozódni, mint egy olyan platformról, amely ugyan gyors, de valójában álhírgyár.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések