Oltástudósítás - a másik oldalról


 

A legfontosabb üzenet, amellyel ezt a bejegyzést kezdem, az az a végtelenségig ismert üzenet, hogy mindenki viseljen maszkot, tartson 2 méter távolságot, mosson kezet és igenis, ha lehetősége van rá, oltassa be magát. A második legfontosabb, hogy meg szeretném osztani a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos személyes tapasztalataimat. A téma már mindenkinek valószínűleg a könyökén jön ki, de azt gondolom, hogy a hasznos információk és tapasztalatok életet menthetnek. Aki összeesküvés-elméleteket keres vagy kormányellenes gondolatokat, az rossz helyen jár. Ez a bejegyzés ugyanis nem arról szól, hanem az, hogy mi használhat vagy lehet hasznos.


A legfontosabb az első találkozás a koronavírussal. 2019 májusában a Kedvesemnél volt egy lázas állapot, de olyan szinten, hogy a haja (!) és a bőre (!) is fájt. Akkor még tényleg senki nem tudott semmit a vírusról, róla viszont tudni kell, hogy fokozottan érzékeny a vírusokra és mindent elsőként kap el. Ezt követően a Kedvesem és a kollégái egy 2019 decemberi munkahelyi eseményen észleltek először tüneteket, amelyeket akkor még senki sem gondolt koronavírus-szimptómáknak. A Kedves már erre is fájó füllel ment el, de ott kiderült, hogy az egyik kollégájának a torka fájt, a másiknak a füle, a harmadik náthás volt. A tünetek az adott esemény utáni hetekben egymást váltották mindenkinél, vagyis, akinek korábban a torka fájt, annak 1-2 hét múlva a füle stb. A Kedvesemnek nem múlt el a fülfájása, csak elviselhetővé vált, közben erre jött a nátha. Majd amikor ebből is kikeveredett, akkor jött a gyomorfájás, amelyből a gyógyulás szintén 2-3 hétig tartott. Az utóbbinál az első nap, illetve este horrorisztikus volt, konkrétan a mentőhívás határán voltunk, de egy gyógytea (a bejegyzés alján ismertetem, Hasfájás ellen címszó alatt) segített végül. Másnap hajnal 5 órakor felébredt és szinte teljesen jól érezte magát. Ez nem tünetmentességet jelentett, csak azt, hogy jobban lett.

Az egyes eseteknél általában paracetamol és ibuprofén tartalmú láz- és fájdalomcsillapítókat használtunk, s az egyes állapotokra összeállított teákat. Előbbieknél egy gyógyszerész árulta el, hogy akkor hatnak hatékonyan, ha 3 óránként más vesz be az ember. Tehát például reggel 6 órakor egy paracetamol tartalmút, 9 órakor egy ibuprofén tartalmút, 12 órakor egy más hatóanyagút, majd 15 órakor kezdődhet elölről a sor. Emellett vitaminokat és ásványi anyagokat szedtünk, de nem multivitaminok formájában, hanem külön C-vitamint, D3 vitamint, kalciumot, magnéziumot stb. Fontos, hogy ezeket a dolgokat együttesen használtuk és egyikre sem tekintettünk csodaszerként.



Nálam a tünetek ugyanúgy jelentkeztek, de enyhébb formában. Ami nagyon fontos, hogy én főleg C-vitamint szedtem, olyan mennyiségben, amelyet általában nem szednek az emberek: több ezer milligrammot. Nem volt tőle semmi bajom, viszont fontos, hogy ezt mindenkink magának kell kitapasztalnia. Azt gondolom, hogy ha már egyszer magyar találmány, akkor ideje lenne a jelenleginél jobban használni. Nem véd meg a vírustól, de az immunrendszerünkhöz elengedhetetlen és alapvető, ahogy az alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat is (D3 vitamin, magnézium, kalcium, vas stb.).

Ezeket a tüneteket követően a Kedves és én sem voltunk 2020-ban betegek, pedig ő folyamatosan az emberek között volt. Ahogy jöttek az új információk a koronavírusról, folyamatosan néztünk egymásra és a családtagjainkra, hogy "de hát mi ezzel már találkoztunk". Az alapvető volt, hogy ha lesz oltási lehetőség, akkor oltatni fogunk.



A Kedves idén januárban tudott elmenni oltásra. Pfizer/BioNTech vakcinát kapott. A reakciók másnapra jöttek ki, semmi különleges nem volt, de mindig a nap végére jöttek ki. Fáradékonyabb volt és egy meghatározhatatlan állapot jelentkezett, amelynek lényege a rossz közérzet, de nem volt láz, csak érezte, hogy nincs is túl jól. Ezek a tünetek 3 napig voltak, utána elmúltak, de érdekes módon a második oltás előtt 3 nappal olyan tüneteket észleltünk, hogy azt hittük, nem tud elmenni. Nem volt lázas, csak szintén a közérzet volt rossz, végtagfájással, torokfájással, de igazából ezek inkább fantomfájások voltak, talán mondhatjuk stresszreakcióknak is. Ettől még igenis komolyan vettük őket.

A második oltás krónikája. Megkapta, teljesen rendben volt. Másnap reggel déltől nagyon fáradt lett, rossz közérzete volt, fájt az oltás helye, be is duzzadt, hidegrázás, émelygés, duzzadt nyirokcsomók és az orvostudomány által nem ismert "belső láz", amely azt jelentette, hogy fájt a haja, a bőre, amikor vigasztalásképpen megsimogattam, akkor közölte, hogy fáj. Ugyanakkor a legmagasabb testhőmérséklete 36,9 Celsius-fok volt. Jelentkeztek viszont allergiás reakciók, nem, nem az oltás után, hanem szintén másnap, gyors szívverés, szédülés, gyengeség és a torok enyhe mértékű feldagadása. Ivott gyógyteát, a már bevált receptek szerint, szedett be paracetamol és ibuprofén tartalmú fájdalom- és lázcsillapítókat, C-vitamint, az jelentős mértékű javulást azonban mégis a Kalcium-tabletta bevétele jelentette. Azóta jelentősen jobban van, normálisak a reakciók, nem túlzottak. Egyébként előjött az összes korábban tapasztalt tünet zanzásítva, mint a repülésnél a pilótáknál alkalmazott ellenőrzőlista-szerűen. Elmondás szerint halálfélelme volt, hétvége lévén nem is lett volna egyszerű orvost szerezni, én meg körülbelül 20 évet öregedtem, de ez legkevesebb. A cél az volt, hogy bemutassuk, ami általában a híradásokból kimarad, s hogy az emberek fel tudjanak készülni és a gyógyszertárakban vegyenek meg mindent, ami kellhet, ne csak lázcsillapítókat, mert néha nem azok használnak. S az, hogy idén már nyugodtan tudjuk a maszkokat elrakni. Persze, nincsenek illúzióink, addig még nagyon sok dolognak kell történnie.


A legvégére hagytam az alkalmazott tearecepteket, amelyek nem csodaszerek és semmiképpen sem helyettesítik a megfelelő orvosi ellátást és a gyógyszereket. Ráadásul az sem biztos, hogy másnál is jól hatnak, de azt gondolom, hogy kiegészítőként egy próbát mindenképpen megérnek. Az adagolás általában 1 filter vagy evőkanál.

Stresszoldás - jó közérzet: citromfű, kamilla, levendula, hársfa, tőzegáfonya, echinacea, hibiszkusz

Tüdőgyulladás és köhögés ellen: szegfűszeg, kamilla, zsálya, kakukkfű

Légzéskönnyítő: orbáncfű, kamilla, kakukkfű, zsálya, hársfa

Hasfájás ellen: gyömbér, kamilla, kömény, bazsalikom, levendula, hársfa, orbáncfű, koriander, édeskömény, ánizs, citromfű

Hidegrázás ellen: bazsalikom, fahéj, gyömbér, kardamom, hársfa

Influenza ellen: majoránna, bazsalikom, gyömbér, koriander

Láz ellen: zöld tea, bazsalikom, fahéj, gyömbér, hársfa, kamilla, levendula, zsálya

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések