Műkaják - avagy miért eszel szemetet?

Az emberiség a története során mindig is hajlamos volt bűnbakokat keresni. Mindig kellett egy bizonyos (nép)csoport vagy élelmiszer, amelyre rá lehetett mondani, hogy káros vagy felelős egy bizonyos jelenségért, például az élelmiszerek esetében az elhízásért és még ki tudja, hány dologért. Csak az elmúlt évtizedekben így került tiltólistára többek között a vaj, a szalonna, a zsír és a tojás. Azután néhány esztendő vagy évtized múlva kiderült, hogy ezeknek az élelmiszereknek a jelentős része nem, hogy nem káros, hanem még jótékony hatással is van az emberi szervezetre vagy a fogyasztásuk elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.



A képmutatás és az álszentség, valamint a társadalom hülyítése természetesen ezen a területen is jelentős. Bűnbaknak lett kinevezve egy vaj vagy egy tojás, de a zsír is, miközben őseink évszázadokon ették ezeket az élelmiszereket, sőt, a szalonnát is hagymával, s köszönték szépen elég jól voltak tőlük. Még végvári vitézkedésre is tellett az erejükből - elhízott állapotuk mellett. Érdekes módon nem ettek viszont iparilag feldolgozott pocsék dolgokat, mint néhány nap után penészedő fehér kenyér, olaj, iparilag lehántolt húsból lévő húskészítmények, mirelit árucikkek, gluténnel, ipari cukrokkal telenyomott pizzák és kettő, három vagy még több édesítőszert tartalmazó üdítők vagy chipsek.



Az is elgondolkodtató, hogy akkor miért tartalmazott 100 százalékban húst a hús és most miért nem? A legkézenfekvőbb válasz nem az, hogy most több mint 7 milliárdan vagyunk, túlnépesedtünk, hanem az, hogy próbált volna meg egy gazda "mesterséges húst" előállítani, könnyen hóhér kézre jutott volna. Nem volt divat tömni az emberek fejét "szenny élelmiszerekkel". Joggal merül fel a kérdés például a mirelit árucikkek tanulmányozásakor, hogy milyen lehet az a termék, amelyben 100 százalékból csak 30-40 százalék a hal vagy a hús? Mi a többi része? Por? vagy, hogy miért kell egy kolbászba vagy egy süteménybe több édesítőszer? Hiszen önmagában is ízletes és finom.

Az emberiség ezen a területen is nagyon rossz irányt vett. Az ok nyilvánvalóan az volt, hogy nagyon megnőtt a Föld népessége és ezért inkább választotta a bolygó kizsákmányolását, a műtrágyázást, a Föld végletekig való kisajtolását. Persze, hogy egy mostani almában vagy paradicsomban vagy karfiolban már messze nincs annyi tápanyag, mint volt mondjuk 1900-ban agy 1960-ban. De, aki akar, most is tud egészségesen étkezni, minőségi alapanyagokból főzni. Léteznek a biogazdaságok, minősített eladók, viszonylag könnyen felelhetők akár a fizikai életben, akár az interneten. Mindenki előtt ott a lehetőség arra, hogy tudatosan étkezzen, nézze meg, hogy mit vásárol és ha már keveset is ér a pénze, legalább ne egyen ipari szemetet. Mert az egészséget és a tudást mindenki megérdemli.

Fontos továbbá, hogy amit lehet, azt ne olajban süssünk vagy főzzünk, pároljunk, főleg, mikor ott van helyette a zsír. Választhatók egészségesebb, például gluténmentes lisztek is. Mindennek elkészíthető az egészségesebb változata, legyen szó pizzáról, hamburgerről vagy édességről. Az egészség miatt semmiről sem kell lemondani. De: a legfontosabb, hogy az illem és az egészség közül, válasszuk az utóbbit. Olyan csodanövényeink vannak, mint a fokhagyma, de sokan nem eszik, mert félnek a hatásaitól (pukizás). Az őseink inkább pukiztak és egészségesek voltak. Talán nem véletlenül hozták meg ezt a döntést.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések