Kifordult világ - Kívánok Egy Humánusabb, Jobb Évet!

Eddig általában az volt a kívánságom, hogy nem akarok nagy dolgokat kívánni az új esztendőre, sem több pénzt, sem gazdagságot, sem jólétet. Inkább arra vágytam, hogy legyen egészséges mindenki a környezetemben, körbeülhessük az asztalt és hogy az új esztendő ne legyen rosszabb az előzőnél.

Most viszont az eddigi gyakorlat mellett jó dolgokat kívántam magamnak és a szeretteimnek. S még egy dolgot, hogy a mostanra magából teljesen kifordult világba térjen végre vissza az Értelem, a Józanság és a Szeretet.


Nem mennék messzire, nem foglalkoznék például azzal, hogy legyen béke, azt gondolom ez alapvető vágy és elvárás. Hanem olyan mindennapi "apróságokra" vágyom, amelyek elvileg maguktól értetődőek. Talán pont ezért fájó a hiányuk vagy a háttérbe szorulásuk. S, hogy mikre gondolok? Többek között arra, amikor arról hallok, hogy egy család befogadott egy menhelyről egy fiatal kutyát, most pedig kirakta az utcára. S nem azért, mert neveletlen volt, nem fogadott szót vagy akár erőszakos lett volna, hanem azért, mert rossz emberek a kerítés mellett hergelték és ő megugatta őket. Értjük a problémát? Egy kutya, ösztöneiből fakadóan és a család iránti hálája és a kötelességtudata miatt őrizte a házat, ugatott, ez zavarta az őt hergelőket és a gazdáit, akik ezért inkább búcsút intettek nekik. Milyen világban is élünk, amikor egy kutyát azért büntetünk és ítélünk gyakorlatilag halálra, mert azt teszi, ami dolga és amit tud: ugat? Van, aki szerint ez normális dolog, ezt kellene elfogadnunk? Vagy velem van a baj és én vagyok az ódivatú és a túlérzékeny?


Túl azon, hogy a kis hős élete egy csapásra rémálomba fordult, hiszen menhelyi kutyaként megjárta a poklot, majd befogadták és reménykedhetett abban, hogy most már jó lesz a kis élete, újra kirakták, azt sem felejthetjük el, hogy egy lépéssel milyen bizonyítványt állítottak ki magukról a gazdái? Ezért mentették meg korábban ezt a kutyát? Hogy számolnak majd el - nem is a lelkiismeretükkel, hanem - a gyermekeik felé, ha megkérdezik, hol van a kedvencük? S vajon hogyan számolnak el önmagukkal és az állatmentő szervezetek felé?

Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy legyen bármennyire is nehéz a helyzet, a különböző szervezetek, állatmentők, civilek (személyek és szervezetek), önkormányzatok igyekeznek - az erejükhöz és a lehetőségeikhez mérten - segíteni. Az önkormányzatok például ivartalanítási vagy chipeltetési akciókat szerveznek. Mindenkinek tudatosítania kell, hogy "Senki nincs egyedül!" S inkább próbáljon meg tíz lehetőséget és ne váljon be egy sem, mint hogy ne éljen egyetlen lehetőséggel sem.

Félreértés ne essék, nyilván az sem lenne jó, ha az egész dolog átfordulna abba, hogy emberi jogaik vannak az állatoknak. Nem, nekik megvan a maguk szerepe az ember életében, őket a helyükön kell kezelni. De: a boldogsághoz nekik is joguk van.

 


Az előbb említett eset egyébként csak erősítette a mostanában amúgy is egyre elterjedtebb gyakorlatot, miszerint az orosz-ukrán háború és a gazdasági válság miatt egyre több kutyát, macskát és más kedvencet dobnak ki a "gazdáik", mert már nem tudják finanszírozni az etetésüket. Csak halkan kérdezem meg, ezen emberek a gyermekeiket, az unokáikat vagy a nagyszüleiket mikor dobják majd ki az utcára, mert az ő ellátásuk is egyre nehezebb lesz és egyre többe kerül majd? S miközben megérti az ember a nehézségeket, de felmerülhet, hogy nem ilyenkor kellene egy családnak még inkább összezárnia és egymást támogatnia? Nem azt az elvet kellene megvalósítani, hogy inkább jusson kevesebb egy-egy embernek vagy állatnak, de legyünk együtt, szeretetben? Ideje lenne, hogy megforduljon a világ. Az embertelenség semmilyen esetben sem lehet elfogadott gyakorlat és válasz a problémákra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések